Paylaş |
|
Tweet |
Kadınların üreme sistemlerinde gözlenen yumurtalık kisti, kötü huylu bir kist olmamakla birlikte tedavi edilmezse ileriki dönemlerde sağlık sorunlarına neden olabilir. Çoğu kadın fark etmese de yumurtalık kisti yaygın bir kist türüdür. Bu kistler genelde menopoz döneminde kendiliğinden kaybolur. Bazı kadınların fark edemediği yumurtalık kisti hastalığının belirtileri regl denen adet dönemi ile aynı belirtileri taşıyor. Kadınlarda has olan yumurtalık kisti nasıl anlaşılır? da vakit kaybetmeden tedavi edilsin.
Kadınlarda yumurtlama dönemi başlayınca yumurtalıklardan folikül adı verilen kese içerisinde yumurta geliştirilir. Yumurta, yumurtalıktan ayrılırken bu folikül yapıyı bırakarak döllenme tüpüne geçer. Burada kalan folikül eğer yumurta döllenirse hormonları aktive ederek gebelik sürecini başlatır. Döllenme olmadığı takdirde de yumurtalıklar tarafından geri eritilir.
Bu süreçte bazı genetik faktörlerin, gebelik için kullanılan ilaç tedavilerinin, hormonsal bozuklukların etkisi ile mevcut folikül eritilemez ve içi sıvı dolu bir kesecik halinde yumurtalıklarda kalır. Boyutu 1 ila 5 milimetreye kadar olabilen bu keseciler yumurtalık kistini oluşturur. Çoğunlukla iyi huylu bir kist olan yumurtalık kisti özellikle gebe kalmak isteyen kadınlarda mutlaka tedavi edilmesi gerekir.
Yumurtalık kistinde gözlenen belirtilerin büyük kısmı her adet döneminde çok sayıda kadında gözlenen belirtilerle karıştırılabilir. Çünkü neredeyse adet dönemi ile benzer belirtiler hissediliyor.